FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przedszkole
Autor Wiadomość
helperek 
starszy plutonowy
keszomat

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 9:14 am   przedszkole

Moim zdaniem to skandal, że w mieście powiatowym jakim jest Gołdap funkcjonuje tylko JEDNO przedszkole. O ile wiem populacja miasta i gminy raczej od 18 lat nie zmalała, a nawet chyba wzrosła, a wtedy przedszkoli było chyba z 5 sztuk. Może nasi włodarze by sobie obejrzeli i być może skorzystali :

Program Operacyjny Kapitał Ludzki:
Poddziałanie 9.1.1 Zmniejszanie nierównosci w stopniu upowszechniania edukacji przedszkolnej.

Dofinansowanie będą mogły uzyskać projekty dotyczące:

* Tworzenia ośrodków wychowania przedszkolnego (w tym również realizacja alternatywnych form wychowania przedszkolnego) na obszarach i w środowiskach o niskim stopniu upowszechnienia edukacji przedszkolnej (w szczególności na obszarach wiejskich),
* Wsparcia istniejących przedszkoli przyczyniające się do zwiększonego uczestnictwa dzieci w wychowaniu przedszkolnym np. dłuższe godziny pracy przedszkoli, uruchomienie dodatkowego naboru dzieci, zatrudnienie personelu,
* Opracowania i realizacji kampanii informacyjnych promujących edukację przedszkolną.

A jeśli nie oni to ktoś z inicjatywą, bo na tym po prostu można zarobić:)
pozdrawiam

grzesisko69 
starszy sierżant

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 11:03 am   

No i jaki powiat? Ale przedszkola to chyba są w kompetencji gminy.
poucza ktoś w co wierzyć mam"

helperek 
starszy plutonowy
keszomat

Wysłany: Pią Sty 25, 2008 8:18 am   

ehe, przedszkola faktycznie podlegają pod gminę, w zeszłym roku gdzies w prasie lokalnej pojawiła się informacja o jakimś spotkaniu komisji oswiaty czy jakiegoś takiego tworu gminnegu, które miało na celu uzgodnienie działań gminy w związku z brakiem miejsc w naszym przedszkolu...? nie jestem pewien co do tego czego dokładnie dotyczyć miało spotkanie, na pewno temat przewodni to było przedszkole. i na razie nic nie slychać...

grzegorz
szeregowy

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 12:05 am   

Nosze się z zamiarem otworzenia prywatnego przedszkola - żłobka, ale nie wiem czy w naszej Gołdapi będzie to miało sens. Jak sądzicie, proszę o opinie.

Alexa
starszy plutonowy

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 2:08 am   

co najmniej jedna babka mówiła mi, że bardzo chce namówić kogoś do realizacji takiego właśnie pomysłu;
ja też myślę. że może się udać
życzę powodzenia

Tomek 
chorąży

Wysłany: Wto Sty 29, 2008 5:14 pm   

Trzeba to dokładnie sprawdzić,ale wiem,że w tamtym roku do przedszkola zostało nieprzyjętych dosyć dużo dzieci ze względu na brak miejsc.Także trzeba to wziąść pod uwagę i mieć nadzieję,iż ciągle nie będzie takiego bezrobocia i będzie się ono zmniejszało oczywiście i także wśród rodziców dzieci będących w wieku przedszkolnym.

helperek 
starszy plutonowy
keszomat

Wysłany: Czw Sty 31, 2008 3:35 pm   

Grzegorz,
skorzystaj z tego:
Poddziałanie 9.1.1 Zmniejszanie nierównosci w stopniu upowszechniania edukacji przedszkolnej.

pogadaj się z burmistrzem czy gmina się do tego dołoży, i otwieraj, to mym zdaniem dobry interes. dopoki konkurencja to przedszkole Państwowe, zawsze będziesz lepszy - im nie zależy na przychodach :) , nie rozbudują programu o jakieś zajęcia dodatkowe bo po co...? itd.. itp...
pozdrufka
hlp

[ Dodano: Pon Mar 03, 2008 7:14 am ]
dwa słowa, cytat z wp.pl
"Resort edukacji kończy prace nad zmianą rozporządzenia o innych formach edukacji przedszkolnej. Małe przedszkola będą mogły powstawać nawet w mieszkaniach, ale tylko na parterze. Według Eurostatu w Polsce tylko 45 proc. czterolatków chodzi do przedszkola, w Europie - 85 proc."
....
więcej na wp.pl
pozdrufka

elizagabi 
szeregowy

Wysłany: Pon Lis 24, 2008 11:38 am   

helperek napisał/a:
Grzegorz,
skorzystaj z tego:

pogadaj się z burmistrzem czy gmina się do tego dołoży, i otwieraj, to mym zdaniem dobry interes. dopoki konkurencja to przedszkole Państwowe, zawsze będziesz lepszy - im nie zależy na przychodach :) , nie rozbudują programu o jakieś zajęcia dodatkowe bo po co...? itd.. itp...
pozdrufka
hlp

Przedszkole państwowe oferuje mało zajęć dodatkowych bo nie ma warunków w postaci dodatkowych salek, powiekszmy przedszkole a zajecia dodatkowe się znajdą. Najlepiej czepiać się do przedszkola jedynego na cały powiat gołdapski może czepmy się radnych, dlaczego tak się stało że przedszkole w naszych czasach to luksus i tylko szczęśliwcy mogą sobie na ten luksus pozwolić. Nasze przedszkole potrzebuje pieniędzy by się rozbudować i wtedy będzie można myśleć o zajęciach dodatkowych. Ja jako matka 4-ro latka nie wyobrażam sobie jak by to miało wyglądać, może zajęcia te powinny odbywać się na korytarzach bo wiem że już z miejscem na język angielski jest problem. Pozdrawiam gołdapskich radnych i apeluje - pomyślcie o przedszkolu i przedszkolakach dajcie im więcej miejsca by mogli się lepiej rozwijać i by każde dziecko mogło nazwać sie przedszkolakiem.

nemo
Gość
  Wysłany: Sro Maj 13, 2009 11:43 am   "rekrutacja" do przedszkola

Witam wszystkich zainteresowanych,
właśnie się dowiedziałam, że moje dziecko (czterolatek) nie zostało przyjęte do naszego jedynego przedszkola. Podobna sytuacja dotyczy ok. 100 pozostałych dzieciaczków. Chyba warto komuś zadać pytanie, jak to możliwe, że w roku poprzednim nie przyjęto do przedszkola ok. 100 trzylatków i tym roku te same dzieci będące już czterolatkami znów nie mają szansy na przyjęcie? Dlaczego dyrekcja, wiedząc jak sytuacja wygląda (dużo zainteresowanych - brak miejsc), wiedząc, że w tym roku sytuacja praktycznie się powtórzy, nie robi nic, żeby problem ten rozwiązać?! Pani Dyrektor jedynie ma nadzieję, że może :!: w tym roku przedszkole będzie rozbudowane "w górę" albo "w bok". Najdziwniejsze jest jednak to, że jest możliwość wykorzystania funduszy, pomocy (podane w postach dokładnie przepisy, dokładne odsyłacze) i nikt z tego nie korzysta. Tak jakby nie było problemu. A problem niestety jest i to niemały, ponieważ 100 dzieci nie ma szansy na dostanie się do przedszkola. I mówię tu jedynie o czterolatkach, a co z trzylatkami, które się nie dostały? Dlaczego dzieci nie mają równych szans tylko dlatego, że nikomu nic się nie chce zrobić, żeby było lepiej? Co na to nasz szanowny Pan Burmistrz, który likwidując przedszkola twierdził, że każde dziecko będzie miało miejsce w tym, które zostało? Temat po prostu zniknął. I co najgorsze nikt go nie podejmuje.
Czas więc już chyba, żeby wrócić do niego!!!!!!! Mam nadzieję, a właściwie jestem pewna, że w podobny sposób myślą rodzice wszystkich dzieci, które nie zostały przyjęte. Może więc zróbmy coś, żeby w przyszłym roku nasze dzieci nie płakały, że pani w przedszkolu ich nie chce. Może czas, żeby zmusić niektórych do bardziej zdecydowanych działań, a nie do pozostawania jedynie przy nadziei , że kiedyś będzie może lepiej. Nie kiedyś. Teraz.
Jeżeli któryś z rodziców (i nie tylko) jest zainteresowany ruszeniem tej sprawy proszę o kontakt: beata761@wp.pl.
Pozdrawiam

NIELEGALNy 762 
plutonowy
ELEGANCKO:)

Wysłany: Sro Maj 13, 2009 8:37 pm   

Mój syn również nie dostał sie do przedszkola.Jedno to faktyczny brak miejsca drugie to,że j :idea: ak zwykle i wszędzie-znajomości. :evil:

Najpierw są przyjmowane dzieci o których mowa w przepisach a potem dzieci nauczycieli,dyrektorów,lekarzy i zasłużonych dla naszego miasta czyli same wyższe sfery i tzw.plecaki.PARODIA

Jeżeli oboje rodziców pracuje to myślą ,że skoro pracują to mają pieniądze na wynajęcie prywatnej opiekunki i niańki.

Prośba do Jacka-przyjrzyj sie tej sprawie

REKLAMA

Odpowiedz do tematu