Wysłany: Sob Sie 11, 2007 6:25 pm Gołdap - czy policji to już wszystko wolno?
miejsce akcji: Plac Zwycięstwa
czas akcji: ok. 17:20 11.08.2007
w rolach głównych: patrol zmotoryzowany policji (samochodem osobowym)
Jadą sobie jezdnią, przy Stokrotce powoli skręcają na alejkę parkową (wjeżdżając po pasach). Jadą pod koniec alejki, skręcają w prawo i jadą do końca. Wyjeżdżają przy dawnym przystanku PKS. Jadą cały czas powoli, bez włączonego sygnału dźwiękowego lub świetlnego. Wygląda to w ten sposób, że nie chciało nim się dup z samochodu wysadzić, wiec postanowili sobie jechać. W końcu szerokość chodnika na to pozwala, jest szeroki.
Czy ktoś z Was widział już takie zachowania wcześniej? Wygląda na to, że policji można już w naszym mieście wszystko: od wyprzedzania na pasach, jazdy z przekroczeniem podwójnej ciągłej, jazdy z nadmierną prędkością do wyprzedzania na pasach. Dziś do tego doszło jeżdżenie po chodnikach. Do cholery jasnej, wytłumaczy mi ktoś, co się dzieje?
Rozumiem, gdyby była to Straż Miejska. Ta wiem, że bez pozwolenia wjeżdża na wsiach na cudze posesje i "węszy" po nich w poszukiwaniach psów. Ta służba przyjmuje do pracy osoby spełniające pewne warunki, nie koniecznie jednak tym warunkiem jest znajomość prawa. Ale policja? Wzór praworządności! Wygląda na to, że skoro ministrowie mswia i ms w rządzie robią co chcą, to podobnie zaczynają i podwładni na najniższych szczeblach.
Jestem ciekaw reakcji tych policjantów, gdyby zauważyli mnie lub któregoś z Was jadących samochodem chodnikiem po parku. Myślę że mandat mógłby sięgnąć maksymalnych kwot. A co oni mają na swoje usprawiedliwienie? Akcję?! Śmieszne. Jaką? Ganiali handlarzy? Oni spokojnie zeszli nim z drogi i nie było problemu. Zapewne zatem nic. A skoro nic, to czy coś nim grozi za takie zachowanie? Też zapewne nic. Takli świat. "Co wolno wojewodzie, to nie Tobie smrodzie".
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu napisania postu.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany
poglądów, bez podawania przyczyny.
Moim zdaniem wychodzi jawny brak nadzoru ze strony przełożonych. Masz rację Jacku. To jest skandal. Jestem tak samo zbulwersowany jak Ty, skoro sam widziałeś tą sytuację. Nawet nie wiem, czy to nie świadczy o kulturze tych panów. Po parku samochodem ot tak sobie? Nie mieści się to w żadnych kanonach prawnych zapewniam Cię. Nie dziwi mnie już w ogóle fakt poruszany przeze mnie w innym poście na temat skandalicznej dewstacji Pomnika Niepodległości, też z okien samochodu bym nie zauważył. Ciekawe co by na to powiedział obecny minister MSWiA pan Stasiak, którego wzorem jest burmistrz NY Guliani i jego teoria "wybitych szyb". Ktoś miałby mokro...
A jakim byli samochodem ? Jak VW Transporterem to byli to sławni olsztyniacy,po nich się można wszystkiego spodziewac.Już mnie w ich wykonaniu nic nie zadziwi...
No cóż widać że tego typu zachowania policji stają się czymś powszednim. Nie wiem czy pamiętacie jak kilka tygodni temu pewna para młodych ludzi nagrała telefonem komórkowym patrol policji pędzący Wisłostradą. Łamali przepisy jadąc ponad 120 km/h bez włączonych sygnałów. Policjanci zauważyli ze są nagrywani kiedy to samochody jechały obok siebie. jeden z policjantów pokazał młodym ludziom "środkowy palec" i dodali gazu. Młoda para udała sie z filmem na posterunek i pokazała go dyżurnemu. Naczelnik zapewniał że to przykład dobrze spełnionego obowiązku obywatelskiego. Policjanci mieli zostać ukarani. Jednak po 2 tygodniach młodzi ludzie otrzymali wezwanie do sądu grodzkiego za złamanie przepisów drogowych. Mandatem zostali ukarani zarówno policjanci jak i bohaterowie czynu obywatelskiego.
_________________ O.K.N.P.M.i.S- Obywatelski Komitet Negacji Poczynań Mirosa i Spółki
Ostatnio zmieniony przez SpoconyPielgrzym Nie Sie 12, 2007 12:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
No cóż widać że tego typu zachowania policji stają się czymś powszednim. Nie wiem czy pamiętacie jak kilka tygodni temu pewna para młodych ludzi nagrała telefonem komórkowym patrol policji pędzący Wisłostradą. Łamali przepisy jadąc ponad 120 km/h bez włączonych sygnałów. Policjanci zauważyli ze są nagrywani kiedy to samochody jechały obok siebie. jeden z policjantów pokazał młodym ludziom "środkowy palec" i dodali gazu. Młoda para udała sie z filmem na posterunek i pokazała go dyżurnemu. Naczelnik zapewniał że to przykład dobrze spełnionego obowiązku obywatelskiego. Policjanci mieli zostać ukarani. Jednak po 2 tygodniach młodzi ludzie otrzymali wezwanie do sądu grodzkiego za złamanie przepisów drogowych. Mandatem zostali ukarani zarówno policjancie jak i bohaterowie czynu obywatelskiego. T
,
z czego wniosek: sąd sądem ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie - policja
Ta stytuacja na wisłostradzie była prowokacją czy uważacie że w ramach prowokacji mozna łamać prawo i czy taka sytauacja mogła by prowadzić do nadużyć typu tłumaczenia czynu przestępczego w razie tzw. wpadki prowokacją. np.włamałbym się do sklepu i zostałbym złapany przez policje nagrałbym wszytsko na kamerze i powiedziałbym że sprawdzałem jak zreagują policjanci. Jeśli będzie się puszczać płazem takie rzeczy to do takich sytuacji dojdzie, ja wiem że to tylko łamanie przepisów ruchu (w tym przypadku) ale pomysłowość ludzka nie zna granic i jutro ktoś na taki pomysł wpadnie, bo przecież nie natakie pomysły wpadają oszuści. Nie bronie oczywiście policjantów rzeby była jasność
_________________ My heart's at zero gravity !!!!!!!!!!!!!!!!!
Sytuacja którą opisał Jacek nie jest jednorazowym przypadkiem ponieważ już kilka razy owa policyjna" wycieczka " miała miejsce. Jakiś czas temu widziałam jak policjanci [ jak się nie mylę byli to olsztyniacy ] wjechali do parku przy starym kościele ...podjechali alejką do kilku młodych chłopaków siedzących na ławce i ich wylegitymowali ...jak dla mnie jest to czysta kpina ...bo naprawdę żałosne jest to że nawet nie pofatygowali się by wysiąść z samochodu ...a nie sądzę by byli przemęczeni
Biorąc pod uwagę że, jak głośno było, "olsztyniacy" są w naszym mieście za nasze pieniądze, my ich karmimy i dajemy spanie, to i mamy prawo wymagać. Widocznie jest to ta nowa jakość olsztyńskiej Policji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników Forum. Redakcja Forum nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi użytkowników. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie regulamin, zgłoś to Redakcji Forum. Przypominamy, że osoby zamieszczające wypowiedzi sprzeczne z polskim prawem, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną. Osoby zamieszczające wypowiedzi sprzeczne z regulaminem forum mogą otrzymać ostrzeżenia, w ostateczności skutkujące czasową blokadą lub usunięciem konta.
regulamin FORUM