FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ślizgawica
Autor Wiadomość
akonrad 
plutonowy

Wysłany: Sro Gru 23, 2009 4:41 pm   Ślizgawica

Rzadko się to zdarza, więc tym więcej się chce. Przyjechałem do Gołdapi na jeden dzień, a że nagłe ocieplenie popsuło zimę, wszystkie plany prysnęły. Co można robić w dzień kompletnej odwilży przy mżawce, szarym niebie i pomału zapadającym zmroku w okolicach 14.00? Wybrałem się do Muzeum. Gołdapskie ulice przypominały migawki ze spotów Ala Gore'a i innych Greenpeaceów: początek nadchodzącego potopu, wszystkie lodowce dzisiaj umówiły się zalać naszą cywilizację. Zanim doszedłem do jednostki wojskowej, miałem buty mokre, a ulica Partyzantów to już był rajd w brei po kostki. Wiem, wiem, polskie Siły Zbrojne mają wojnę, guzik ich obchodzi śliski lód na chodniku. Muzeum zamknięte, więc po pocałowaniu klamki rajdu częśc druga. Potem jeszcze tylko kilka rzeczy do kupienia na Placu Zwycięstwa, więc myślę- centrum miasta pewnie będzie bardziej cywilizowane. A gdzie tam! Kompletnie już zły wpadam do apteki, krzycząc: ślisko macie przed drzwiami, zabić się można! Miłe panie nie zareagowały nawet jednym słowem. Potem do drogerii, z tym samym pozdrowieniem- paniusia się uśmiechnęła, bo myślała że to taka forma mojego poczucia humoru, więc śmiejąc się wykrztusiła: No, śnieg się tak roztopił, prawda? Spodziewała się że się razem z tego faktu pośmiejemy, przecież nie codziennie zdarza się taka okazja kiedy w oknie można poobserwować tylu przewróconych ludzi...
Jacek, Ciebie tak Policja lubi... Nie mógłbyś ich zapytać co oni w takie dni robią w radiowozach? Przecież przechodzeń, bez uczciwego złamania sobie ręki nic nie może zrobić! Tylko policjant może ukarać tych nierobów mandatem! A te pasibrzuchy owszem, byli na mieście, tocząc się po ulicach i polując na zapominalskich, ruszających z wyłączonymi światłami. Wiem, policja boi się o siebie, na pieszy patrol w niebezpiecznych warunkach sobie pozwolić nie może. No ale spodziewają się chyba, że ich społeczeństwo nie lubi, prawda?

Konrad

zosia_29 
sierżant sztabowy

Pomogła: 1 raz
Wysłany: Wto Gru 29, 2009 3:40 pm   

Moim skromnym zdaniem to Straż Miejska zajmuje się tego typu sprawami a nie policja :)

akonrad 
plutonowy

Wysłany: Wto Gru 29, 2009 6:11 pm   

Nie, Zosia. W Gołdapi nikt się tym nie zajmuje. Jeszcze jedno dorzucę: tego dnia, ale już później wieczorem byłem świadkiem dość komicznej sceny. Otóż na Armii Krajowej ktoś zaparkował na chodniku, na oko zostawił tyle miejsca ile trzeba, ale to tylko moje wrażenie. Zauważył ten samochód dzielny policjant. Wjechał na ten chodnik, zatrzymał swój samochód za tym przyuważonym i... włączył niebieski kogut! Po kilku minutach właściciel zaparkowanego samochodu się znalazł, pan policjant zaprosił go do radiowozu i tam sprzedał mu odpowiedni bilecik. Noż to po prostu brawurowy pościg! Ciekawe gdzie ten szeryf znalazł przepis pozwalający mu w takiej sytuacji użyć sygnału.

Konrad

unknown_man
starszy kapral

Wysłany: Czw Gru 31, 2009 9:02 am   

akonrad napisał/a:
Nie, Zosia. W Gołdapi nikt się tym nie zajmuje. Jeszcze jedno dorzucę: tego dnia, ale już później wieczorem byłem świadkiem dość komicznej sceny. Otóż na Armii Krajowej ktoś zaparkował na chodniku, na oko zostawił tyle miejsca ile trzeba, ale to tylko moje wrażenie. Zauważył ten samochód dzielny policjant. Wjechał na ten chodnik, zatrzymał swój samochód za tym przyuważonym i... włączył niebieski kogut! Po kilku minutach właściciel zaparkowanego samochodu się znalazł, pan policjant zaprosił go do radiowozu i tam sprzedał mu odpowiedni bilecik. Noż to po prostu brawurowy pościg! Ciekawe gdzie ten szeryf znalazł przepis pozwalający mu w takiej sytuacji użyć sygnału.

Konrad

Chłopie co ty wypisujesz, jeśli coś Ci się nie podoba w działaniu policji to pisz w temacie o policji. Poza tym co ma piernik do wiatraka ehhhh ślisko na chodnikach wina policji, pijany leży na chodniku, a ludzie dzwonią na policję a czemu nie na pogotowie ?? Zaraz zaczniemy od tego, że pełne są kosze w mieście to też będziemy dzwonić na policję, niech radiowozem wywiozą śmieci na wysypisko, chłopie opanuj się z tym co tu piszesz. Może powinieneś winić za ten fakt kogoś z Urzędu Miasta, że tak podpisał umowę ze służbami, które miały się zająć chodnikami i ulicami w takie dni. Może powinieneś tam się udać i złożyć skargę. Zawsze jeszcze można zadzwonić bądź napisać do kurii biskupiej tam może załatwią problem z niebem!
Z tego co zauważyłem to jak mamy zimę i zawalone są śniegiem dwa powiaty gołdapski i olecki to na naszych drogach jest masakra a w Olecku czarny asfalt. Może trzeba by było zmienić służby porządkowe (nie chodzi mi o policje, tylko chodzi mi o tą ekipę w żółtych kamizelkach i w traktorkach z żółtym kogucikiem).

jacwing07 
sierżant
jacwing07

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 10:57 am   

Czytam te posty i wiesz co unknow man, ten akonrad to jakiś frustrat :) dochodzę do wniosku, że zapewne kiedyś w dzieciństwie nie był akceptowany przez grupy rówieśnicze itp. a teraz znalazł wroga w postaci policji i pisze co tylko przyjdzie mu do głowy. Zeby chociaż dołożył staranności i poczytał dlaczego jest tak a nie inaczej, dlaczego używają sygnałów, a że pod alkoholami jest zakaz zatrzymywania to już nie zobaczył :shock: Uważam osobiście, że jak już komuś tak bardzo chce się pić, to nie musi wjeżdżać samochodem do sklepu a te parę metrów podejść :) Teraz mam do niego petycję, by ponarzekał na to, że śnieg pada /niech policja coś z tym zrobi/, że Ziemia się kręci /niech policja ją zatrzyma/, że mamy Nowy Rok 2010 /toż policja mogła do tego nie dopouścić!/. Wszystkim, w tym frustratom z dużymi samochodami /a wiadomo jak to działa :grin: / życzę dobrego Nowego Roku, bez narzekania a z dużym zapasem humoru i dystansem do tego co nas otacza a nade wszystkim rzeczowych i merytorycznych dyskusji na forum! :grin:

unknown_man
starszy kapral

Wysłany: Nie Sty 03, 2010 4:14 pm   Re: Ślizgawica

akonrad napisał/a:

Jacek, Ciebie tak Policja lubi... Nie mógłbyś ich zapytać co oni w takie dni robią w radiowozach? Przecież przechodzeń, bez uczciwego złamania sobie ręki nic nie może zrobić! Tylko policjant może ukarać tych nierobów mandatem! A te pasibrzuchy owszem, byli na mieście, tocząc się po ulicach i polując na zapominalskich, ruszających z wyłączonymi światłami. Wiem, policja boi się o siebie, na pieszy patrol w niebezpiecznych warunkach sobie pozwolić nie może. No ale spodziewają się chyba, że ich społeczeństwo nie lubi, prawda?
Konrad

Akonrad ja policji może nie uwielbiam ale jest ona potrzebna, chociaż nie zawsze jest miłe spotkanie z nimi bo potrafi zakończyć się ono mandatem, ale kto stanął na zakazie, kto wyprzedzał na podwójnej ciągłej itp. itd. nic bez powodu, czasami chłopaki są dobre dusze i pouczą.
Jacwing07 morał z tego taki, że w Gołdapi pasibrzuchy powinny chodzić w patrolu a nie jeździć, a jak już chodzić to najlepiej z łopatami od śniegu. A może zamiast suszyć na ulicy to powinni suszyć chodniki, a Akonrad-a powinni wozić między sklepami, przecież przyjechał na jeden dzień i nie może mieć spieprzonego dnia. A Pani w muzeum powinna głęboko zastanowić się czy zamykać muzeum w pochmurne dni. ;)
Jak mi teraz wyłączy się cyfrowy polsat to zadzwonię na policję, co mają jeździć to może mi miskę odśnieżą. ;)

Dość żartów Wszystkiego Dobrego w Nowym 2010 roku.
Pozdrawiam policję i forumowiczów.

REKLAMA

Odpowiedz do tematu